• Artikel met een lijst van verschillende AI beeldbewerking tools

AI-beeldbewerking tools

Er zijn heel veel AI-tools voor AI-beeldbewerking of het maken (genereren) van beelden voor jou als contentmarketeer. Hieronder tref je een overzicht aan van handige AI-beeldbewerking tools die je kunnen helpen bij het maken van beeld bij je artikelen. Deze generatieve foto- en bewerkingstools maken het gemakkelijk om een beeld te creëren, te verbeteren en te publiceren. Wanneer je op zoek bent naar een AI-gedreven beeldbewerkingstool, zijn er verschillende functies waarop je zou moeten letten:

 1. Geautomatiseerde beeldaanpassingen: Sommige AI-gedreven beeldbewerkingstools kunnen automatisch beeldfouten detecteren en correcties aanbrengen, zoals kleurcorrectie, belichtingsaanpassing, ruisverwijdering, verscherping, enz.
 2. Objectherkenning en tagging: Sommige AI-tools zijn in staat om objecten in een afbeelding te identificeren en te taggen, wat handig kan zijn voor  het organiseren van je beelden en (latere) zoekopdrachten.
 3. Geavanceerde retouchering: Dit is het vermogen om portretten te retoucheren. Dit kan zijn het verwijderen van rimpels en vlekken tot meer geavanceerde functies zoals het wijzigen van de lichtinval of het gladstrijken van de huid.
 4. Achtergrondverwijdering: Het woord zegt het al. Een achtergrond verwijderen kan een tijdrovend proces zijn als het handmatig wordt gedaan.
 5. Inhoudsopvulling: Dit is een handige functie die de achtergrond kan invullen wanneer een object uit een afbeelding wordt verwijderd.
 6. Stijloverdracht: Dit is het vermogen om de stijl van een beeld in een andere stijl te realiseren. Het wordt vaak gebruikt om afbeeldingen eruit te laten zien alsof ze zijn geschilderd in de stijl van bijvoorbeeld Rembrand, Picasso, Pop-Art of misschien wil je je beeld cinematografisch upgraden
 7. Upscaling: Het vermogen om de resolutie van afbeeldingen te verhogen. Handig wanneer je oudere of gescande foto’s gebruikt.
 8. Uncropping: De mogelijkheid om je foto’s aan een bepaald formaat aan te passen
 9. Tekstverwijderaar: De mogelijkheid om tekst uit een foto te halen.
 10. Batchverwerking: De mogelijkheid om een reeks bewerkingen op meerdere afbeeldingen tegelijkertijd toe te passen.
 11. Gebruiksvriendelijke interface: Hoewel dit geen AI-functie is, is het belangrijk dat de tool gebruiksvriendelijk is en je in staat stelt gemakkelijk toegang te krijgen tot alle functies. Soms werk je gewoon lekkerder met de ene tool dan de andere. Het komt je productiviteit ten goede!

Elke AI-fotobewerking of AI beeldbewerkingstool kan een andere combinatie van deze functies bieden, dus het is belangrijk om vooraf vast te stellen wat jij nodig hebt voor jouw specifieke gebruik. Er zijn natuurlijk nog veel meer instrumenten. Bekijk bijvoorbeeld hier ook het artikel over AI schrijftools! of een artikel over ChatGPT

AI tools om beelden en foto’s te maken

Canva – vertrouwd en handig

Canva is voor veel contentmarketeers een vertrouwd instrument, zo ook voor AI-beeldbewerking. Het maken van content kan hiermee immers snel en gemakkelijk. Canva heeft haar mogelijkheden uitgebreid met een ‘text naar beeld’-generator, waarvan je hieronder een screenshot ziet.

Fotor.com

Je hoeft niet handmatig verschillende instellingen en parameters in complexe software aan te passen om foto’s te bewerken. Deze door AI aangedreven automatische foto-editor vereenvoudigt het hele bewerkingsproces. Met slechts één klik zal AI de afbeelding analyseren, gebieden voor verbetering identificeren en automatisch geschikte verbeteringen toepassen. Geen tijdrovende handmatige bewerkingen meer.

Facetuneapp AI-beeldbewerking voor social media berichten

De Facetune-app is de eerste keuze voor influencers, makers of iedereen die zijn content op Instagram of elk sociaal platform fris en interessant wil houden. Deze app stelt je in staat om je feed dynamisch en gevarieerd te houden. Breek los van repetitieve posts – pronk met verschillende stijlen of experimenteer met nieuwe looks bij elke selfie.

Clipdrop: de duizendpoot

Clipdrop – Deze AI beeldbewerkingstool kan zowel beelden genereren via Stable Diffusion maar deze naast je geüploade foto’s deze ook te bewerken. Je kunt objecten van je foto’s “uncroppen”, uitgummen of juiste achtergronden uitbreiden. Ook leuk is de functie die de belichting van je beeld aanpast. Daarnaast kun je teksten verwijderen, achtergronden aanpassen of verwijderen en foto’s “upscalen”, je beeldresolutie verbeteren.

DALL-E:  AI-beeldcreatie van de makers van ChatGPT (Open AI)

DALL-E 2 is een AI-beeldgenerator dat realistische beelden en kunst kan maken op basis van een beschrijving in natuurlijke taal, via tekst dus. Wat je ervoor nodig hebt, is een account bij OpenAI, van de makers van ChatGPT. Je koopt ‘credits’ en daarmee betaal je voor het laten genereren van jouw beelden op basis van een prompt (text input). In onderstaand filmpje wordt de werking van DALL-E uitgelegd. In oktober 2023 is voor ChatGPT gebruikers deze beeldcreatie tool toegevoegd aan het abonnement.

Dall-E sinds april 2024 ook geschikt voor bewerken van beelden

Generated Photos: AI beeldcreatie met focus op unieke gezichten 

Generated.Photos – Gegenereerde foto’s worden vanuit het niets gemaakt door AI-systemen. Een AI beeldgeneratie tool pur sang dus. Alle beelden kunnen voor elk doel worden gebruikt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over auteursrechten, distributierechten, inbreukclaims of royalty’s. De video hieronder legt uit hoe het werkt.

Midjourney: de beste AI beeldcreatie tool met een Discord community

Midjourney is een van de beste voorbeelden van een AI-beeldcreatie of AI-foto tool. Het is een voorbeeld van generatieve AI dat beelden maakt op basis van text prompts. Het is een van de populairste beeldcreatie tools samen met DALL-E en Stable Diffusion. Midjourney heeft geen ‘open karakter’, wat zoveel betekent dat je niet precies weet welke input is verwerkt om output te verkrijgen. Maar die output is ronduit verbluffend. Wat we wel weten is dat Midjourney gevoed wordt door machine learning modellen zoals large language and defusion modellen. Maar vergeet dat laatste. Het is by-far de meest realistische AI-foto tool die we tot nu toe hebben gezien. Het is een van de populairste AI-fototools dat het zelfs geen gratis proefperiode kent. Je moet meteen een abonnement nemen van ongeveer tien dollar per maand. Aan Midjourney hangt een sterke community, wat betekent dat je alleen lid kunt worden van Midjourney als je via de social media app Discord abonnee wordt. Dat gaat overigens heel gemakkelijk.

Stable Diffusion: AI-beeldbewerking en creatie

Stable Diffusion is een tekst-naar-beeld instrument dat in staat is om fotorealistische afbeeldingen te genereren. Het model stelt je in staat om beelden te produceren in verschillende stijlen zoals anime, fotografisch, cinematografisch, fantasiebeelden, maar ook beelden in de vorm van getekende lijnen, origami en nog veel meer. Leuke toevoeging: de tool biedt je ook toegang tot prompts zodat je niet alles zelf hoeft te verzinnen. Stable Diffusion is ook opgenomen in ClipDrop.

Stockingimg: genereer logo’s, wallpapers, illustraties, posters en nog veel meer

Met de slogan ‘Verbeter je ontwerpproces met Stockimg.ai, bespaar tijd en geld’ is Stockimg.ai populair geworden. De website is duidelijk en laat meteen zien waar ze goed in zijn: het maken van illustraties. De service werkt snel en de kwaliteit van de illustraties is echt heel goed. Ook is er op de website een handig blog met verschillende toepassingen zoals AI-beeldbewerking te vinden. Het is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Topaz Gigapixel AI: verbeter beeldresolutie

Dit AI product is bijzonder omdat het foto’s tot wel 600% groter kan maken. Als je ooit hebt geprobeerd om een foto groter te maken, weet je dat dit vaak resulteert in een onscherpe en blokkerige foto. Gigapixel AI leert van voorbeelden om de foto’s te verbeteren alsof ze met een hele goede camera zijn genomen. Je kunt Gigapixel AI alleen gebruiken of als extra tool in Lightroom en Photoshop.

Skylum: een hele complete AI beeldbewerkingstool

Met Mask AI kun je makkelijk bepaalde delen van een foto uitkiezen om ze te bewerken. Het programma herkent negen verschillende dingen zoals lucht, water, grond en mensen. Ook kun je deze selecties verder precies aanpassen zoals jij dat wilt.

AI Sky verandert niet alleen de lucht in je foto’s, maar zorgt er ook voor dat reflecties kloppen en dat het licht in de rest van de foto past bij de nieuwe lucht. Met Augmented Sky kun je dingen als vogels of de maan aan de foto toevoegen, zodat het natuurlijk lijkt. Portrait Bokeh AI maakt de achtergrond van foto’s met mensen vaag zodat het lijkt alsof het met een professionele camera is genomen. Relight AI kan het licht in de foto opnieuw indelen, wat je beeld een realistischer gevoel kan geven. Dit alles maakt Mask AI een zeer uitgebreide bewerkingstool.

Prisma.ai ai-beeldbewerking app

Dit is een fotobewerkingsapp die AI gebruikt om eenvoudige oplossingen te bieden voor kleinere zaken. Denk hierbij aan een portret retoucheren of een bewerking verfijnen met schuifregelaars voor het kleuren van de lippen, het wit maken van de tanden, enz. Je kunt achtergronden vervangen en vervagen, en de voorgrond en de achtergrond afzonderlijk bewerken. Het heeft ook filters en kaders afbeeldingen en digitale kunst te creëren, gewoon omdat het kan en leuk is.

Adobye Firefly: geen introductie nodig voor deze perfect AI-beeldbewerkingstool

Adobe Firefly is de AI-beeldbewerking die in Photoshop is geïntegreerd en waarmee je afbeeldingen kunt genereren en bewerken. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met deze AI-beeldcreatie tool, afbeeldingen maken door middel van een prompt. Om te beginnen klik je gewoon op “Tekst naar afbeelding” in Adobe Firefly, en er verschijnt een ruimte waar je je prompt kunt invoeren. Het zijn je instructies waarmee de Firefly AI een afbeelding maakt die jij wenst. In beginsel in het Engels.

Door op “Genereer” te klikken, zal Adobe Firefly je vier afbeeldingen voorstellen. Daarna kun jouw AI-beeldcreatie aanpassen door parameters in te stellen die Adobe Firefly biedt. Je hebt de mogelijkheid om de beeldverhouding van de gemaakte afbeeldingen aan te passen door te kiezen tussen “Vierkant (1:1), Liggend (4:3), Staand (3:4), Breedbeeld (16:9)”, maar ook kun je het “Inhoudstype” van de afbeelding instellen. Hierbij geef je aan of je wilt dat de afbeelding meer fotorealistisch, meer geschikt voor grafisch ontwerp of meer artistiek is. Maar dat is nog niet alles. Adobe heeft een Generative Fill optie. Dit is wellicht een van de leukste opties want je kunt hiermee delen van een foto aanvullen, eruit halen of onderdelen toevoegen aan een foto.