• Afbeelding met een vrouw die aan het vloggen is. De begeleidende tekst is Contentformat Video zuurstof voor je klanten

Video, zuurstof voor je klanten

Het gebruik van video in contentmarketing is explosief gestegen. Vooral de shortform variant zijn als gevolg van Stories op socialmediaplatforms en de populariteit van TikTok en Snapchat extreem populair geworden. Tegelijkertijd blijven providers de snelheid en databundels van mobiel internet verhogen en worden de schermen van smartphones steeds beter én groter.

Een logisch gevolg van deze technologische ontwikkelingen is dat mensen steeds meer online kijken op hun mobiel. Zo besteedt 27% van de mensen maar liefst meer dan tien uur per week aan het bekijken van online video’s (Statistica). Gemiddeld spenderen mensen boven de 18 ruim 40 minuten per week op YouTube. Cisco, een bedrijf dat apparatuur levert voor internettoepassingen, heeft berekend dat in 2019 80% van het internetverkeer bestaat uit video (Cisco). Kortom, je kunt moeilijk om online video heen.

Bewegend beeld is een engagement-machine.

In digitale nieuwsbrieven zorgen ze voor een stijging van 200 tot 300% van de CTR (Click-Through Rate). De consumptie op zowel YouTube als TikTok stijgt jaarlijks nog explosief en 64% van de bezoekers van een website is sneller geneigd om een product af te nemen na het bekijken van een filmpje. Er zijn vele contenttypen, denk aan bewegende animaties, how-to video’s en interviews, maar ook aan live video (zoals Facebook Live). Voor bedrijven levert dit enorm veel mogelijkheden op. Livestreamen is in de laatste jaren enorm gestegen. Ook hier is de populariteit van YouTube, TikTok maar ook het livestreaming platform Twitch en Instagram Stories een belangrijke oorzaak.

Onderzoek toont aan dat bijna de helft van het aantal internetgebruikers wekelijks een live video bekijkt, en bijna een kwart dagelijks. Met name het gevoel van actualiteit en ergens ‘bij te zijn’, al is het op afstand, zijn redenen van deze populariteit. Met name één functie zou ik hier willen bespreken en dat is de opkomst van Live shopping. Het betekent concreet dat er steeds meer bedrijven maar ook influencers opstaan die een live stream beginnen en daarmee rechtstreeks producten verkopen aan hun publiek. Zowel Facebook, Snapchat, Instragram als TikTok zijn hard bezig deze functionaliteiten op hun platforms aan te bieden. In de online omgeving en Facebook Messenger tref je actuele onderzoeken en ontwikkelingen aan over de wijze waarop video en liveshopping worden ingezet bij contentmarketing.

Waarom video zuurstof is voor je klanten

Welke doelstelling je ook hebt, klanten kijken steeds meer naar bewegend beeld. Je kunt er niet omheen dit format toe te passen. In de See-fase zijn videotypen van belang die duidelijk maken wie je organisatie is. Denk daarbij aan ‘achter de schermen’ en corporate video’s waarin de missie van een bedrijf wordt toegelicht. In de Think-fase kun je denken aan aanbevelingen van klanten (endorsements genaamd) of productvideo’s. Ook shortform video door middel van Instagram Stories zorgt voor een merkvoorkeur bij klanten. In de bindingsfase zijn instructieve video’s in de vorm van how-to filmpjes erg populair.

Videoformats

Er zijn vele formats in deze categorie die het verdienen nader uitgesplitst te worden. Vrijwel elk contenttype is ook geschikt voor het videoformat en bovendien heb je video al een aantal keren voorbij zien komen. Lees daarom hier het artikel dat volledig is gewijd aan videoformats.

Overzicht van Video formats voor contentmarketing

Tips voor de inzet van video:

  • Probeer films te maken die echt leuk zijn. Een manager van een bedrijf in beeld die iets vertelt, kan natuurlijk wel, maar wordt al snel in de categorie ‘pratende hoofden’ geschaard en is niet zo engaging. Maak in plaats daarvan verschillende beelden en mix deze met gesproken tekst.
  • Maak een eigen videokanaal aan op YouTube, dat kan fungeren als ‘hub’ om je content verder onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Niet iedereen zal geïnteresseerd zijn in al je content. Sommigen willen gewoon één video bekijken. Houd bij een videocontentstrategie daarom
    rekening met de interesses van mensen in bepaalde onderwerpen in plaats van een heel thema.
  • Maak gebruik van al je social media om de distributie van je materiaal te ondersteunen. Vrijwel elk digitaal platform ondersteunt dit format tegenwoordig.
  • Maak je films interactiever door het toevoegen van links.

Meer artikelen lezen over dit onderwerp?