• Overzicht van Video formats voor contentmarketing

Videoformats voor je contentmarketing

Er zijn vele video formats. Deze categorie verdient het nader uitgesplitst te worden, omdat het vandaag de dag een van de belangrijkste formats is. Vrijwel elk contenttype is ook geschikt voor het videoformat en bovendien heb je video al een aantal keren voorbij zien komen. Lees hier over andere contentformats die je kunt gebruiken voor je contentmarketing.

1. Productreviews

Een toelichting of beoordeling van een product. Influencers kiezen vaak voor deze vorm. Bijna 50% van de mensen die een review video bekijken, zegt het product nader te bekijken bij een positieve review. Een invloedrijk middel!

2. How-to’s

Dit zijn video’s die een activiteit stap voor stap uitleggen. Denk daarbij aan de wijze waarop je bepaald gereedschap gebruikt of de beste manier om make-up aan te brengen. Maar ook een video waarin bouwmaterialengroothandel Bouwmaat tips geeft aan vakmensen hoe ze het handigst kunnen schilderen, behoort tot deze categorie (zie figuur 8.19).

3. Vlogs of video-blogs

Dit zijn video’s waarin mensen hun dagelijks leven vastleggen. Dit type video format wordt veel door influencers ingezet en is daarmee zeer succesvol. Waarom vinden we de dagelijkse beslommeringen van anderen interessant? Denk dan eens aan een van ’s werelds meest succesvolle tv-formats aller tijden: de soap. In de soap leeft de kijker dagelijks mee met personages. Kijkers volgen de dagelijkse beslommeringen van influencers via vlogs op dezelfde manier.

4. Gaming-video’s

Hier draait het om het laten zien van een online spel. Dit kan zijn door video’s waarin de kijker het spel mee kan beleven, maar het kunnen ook videoreviews zijn. Het betreft een van de populairste vormen van video’s, en niet langer alleen voor jongeren. Er zijn naast YouTube-kanalen hele websites (zoals Twitch.tv) gewijd aan het live videostreamen van online games.

5. Comedy

Video’s waarin goede grappen worden verteld en die daarom viraal gaan.

6. Haul video

Een video van een zojuist aangeschaft product op een socialmedianetwerk, met of zonder specificaties en prijs. De video’s zijn doorgaans gegroepeerd rondom een winkel of een productcategorie.

7. Memes of tags

Hiermee pak je als maker een onderwerp en geef je er een eigen creatieve invulling aan. Een van de bekendste categorieën bestaat uit video’s als draw my life of ’50 feiten over mij’. De makers laten met deze invulling zien dat ze onderdeel zijn van de YouTube-community. Het geeft een organisatie de gelegenheid in te spelen op de interesses van een jongere doelgroep.

8. Best of

Veel gebruikt door influencers en dankzij de toename van hun invloed is dit een zeer invloedrijk type content. Je laat een influencer een product gebruiken en hem of haar vervolgens een video maken. Bij populaire YouTubers kan dit wel in de papieren lopen.

9. Educatieve video’s

Het internet hangt aan elkaar dit videoformat met gedeelde informatie. In die zin is heel veel content educatief. Indien je in staat bent om zelf op regelmatige basis interessante informatie te verstrekken, kan dit leiden tot hoge loyaliteit onder kijkers en veel terugkerend bezoek. De video’s zijn wel vaak gericht op een jonge doelgroep.

10. Unboxing video’s

Vrij vertaald: uitpakvideo’s. Dit is een van de meest belangrijke video formats die door klanten wordt gebruikt. Als kijker ben je getuige van het uitpakken en het laten zien van het product. De eerste indruk van een product wordt vastgelegd en dat is voor bedrijven erg leerzaam. Het kan dienen als analyse van de klantreis, maar kan ook gebruikt worden om meer awareness en zichtbaarheid van je product te realiseren.

11. Q&A video’s

Mensen krijgen (of kregen) de gelegenheid om vragen te stellen. In een video geef je antwoord op die vragen. Dit leidt weer tot nieuwe vragen in de comments bij een video. Deze categorie biedt kansen voor meer interactie en herhaalbezoek. Niet voor niets doen populaire YouTubers dit regelmatig.

12. Pranks

Een grap uithalen, dat is waar het op neerkomt. Dit wordt veel gebruikt voor awareness. Je haalt een streek uit met iemand en wanneer dat erg grappig is, wordt dit type video veel geliket en gedeeld.

13. Testimonial

Een positieve beoordeling van een klant die je product heeft gebruikt. Natuurlijk erg handig voor op je productpagina.

14. ‘Over ons’-video

Een filmpje waarin je kijkers kennis laat maken met je bedrijf en medewerkers. Beperk de hoeveelheid seconden, anders wordt het al snel langdradig en saai. Onderstaand voorbeeld vind ik zelf al iets te lang.

15. Productdemonstratie

Een filmpje waarin je laat zien hoe je product werk. Laten we kijken naar een voorbeeld van Nespresso dit video format.

16. Productoverzicht

Hiermee stel je mensen in de gelegenheid kennis te maken met al je producten.

Meer artikelen lezen over AI-video tools?