• AI-tools voor spraak naar tekst

Spraak naar tekst met AI-tools

Spraak-naar-tekst technologie is een type natuurlijke taalverwerking (NLP) dat gesproken woorden omzet in geschreven tekst. Het wordt gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder spraakassistenten, transcriptiediensten en hulpmiddelen voor toegankelijkheid. Hieronder tref je een lijst aan met een aantal betrouwbare spraak naar tekst tools. Spraak naar tekst tools worden ook wel audio naar tekst tools genoemd. Lees daarom ook het artikel AI-tools voor het transcriberen van video’s.


Workshop Contentmaken met AI

Lijst met AI-tools voor spraak naar tekst

Charla

Hoewel Charla’s AI-tool voor spraak naar tekst alleen in het Engels en Spaans beschikbaar is kan het wel meer dan 100 talen spraak omzetten naar tekst.

Google AI

Ook Google heeft een AI dienst die audio of spraak converteert in tekst. Dat doen ze via een API, maar je kunt via de link ook gratis een account aanmaken en het uitproberen.

Turboscribe.AI

TurboScribe is een AI-transcriptiedienst die audio- en videotranscriptie biedt. TurboScribe zet audiobestanden en videobestanden om in tekst in meer dan 98 talen met uiterst hoge nauwkeurigheid. Talen zoals Engels zijn het nauwkeurigst en de nauwkeurigheid van spraak naar tekst varieert per taal. Je krijgt de beste resultaten in de volgende talen: Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Nederlands, Chinees, Japans, Russisch, Arabisch, Hindi, Zweeds, Noors, Deens, Pools, Turks, Hebreeuws, Grieks, Tsjechisch, Vietnamees en Koreaans. Je kunt de gratis versie gebruiken om te experimenteren. Over het algemeen is TurboScribe ook goed met accenten, achtergrondgeluid en lagere audiokwaliteit. Als je bestanden transcribeert met zeer slechte audiokwaliteit, heeft TurboScribe een ingebouwde audiorestauratietool.

Microsoft Azure

Transcribeer snel en nauwkeurig audio naar tekst in meer dan 100 talen en varianten. Pas modellen aan om de nauwkeurigheid van specifieke domeinterminologie te verbeteren. Haal meer uit gesproken audio door zoekacties of analyses uit te voeren op getranscribeerde tekst of door deze tekst te gebruiken om tot actie aan te zetten. En dat alles in de programmeertaal van je voorkeur.

Dicteren in Word

Met dicteren kun je in Microsoft 365 in Word spraak-naar-tekst gebruiken om je gesproken woord op te schrijven met een microfoon en een betrouwbare internetverbinding. Het is een snelle en eenvoudige manier om je gesproken ideeën te noteren, concepten of overzichten te maken en notities vast te leggen. 

OpenAI speech to text API

De makers van ChatGPT hebben een API waarmee je ook spraak kunt omzetten naar tekst.

Speechnotes.io

Maak gratis aantekeningen met je stem, of transcribeer automatisch audio- & video-opnamen. Veilig, nauwkeurig & razendsnel.

Dit was de lijst van AI-tools die spraak naar tekst omzetten. Geïnteresseerd in meer? Lees ook het artikel van tekst naar spraak!