• Jonge vrou met paars haar aan het podcasten achter een microfoon. Begeleidende tekst Contentformat podcast zuurstof voor je klanten

Podcast of Audio, zuurstof voor je klanten

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Het is dus een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand gestreamd of gedownload kan worden via een website of app. Beeld je een radioprogramma in dat je kunt downloaden of streamen. Er zijn podcasts over alle mogelijke onderwerpen en het format leent zich voor informatieve, entertainende en how-to onderwerpen.

Podcasts zijn te vinden op het iTunes-platform van Apple en dat van Android, en er zijn vele podcast apps beschikbaar die je helpen om ze te vinden. Het maken van podcasts is goedkoop: je kunt het geluid gewoon met je mobiele telefoon opnemen. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar. Klanten kunnen abonnee worden en deze afluisteren op een moment dat het hun schikt.

Waarom audio/podcasting zuurstof is voor je klanten

Podcasts brengen fraaie mogelijkheden voor online marketing met zich mee. Zo kunnen ze helpen je merkbekendheid en brand exposure te verhogen. Het is een erg kosteneffectieve manier om een nieuw publiek te bereiken. Mensen kunnen je content bijvoorbeeld gemakkelijk ’s ochtends in de auto beluisteren. Waarschijnlijk zouden ze anders moeilijker met je content in aanraking komen. Het is goed voor het bereik van je boodschap wanneer je in staat bent abonnees aan je podcasts te binden. Hiervoor is wel een langdurige inzet nodig.

Tips voor de inzet van podcasts:

  • Wat betreft inhoud kun je denken aan het hergebruiken van oude content van je blog, door de artikelen in te spreken.
  • Houd interviews met klanten of experts binnen je eigen organisatie of vakgebied. Zo profileer je jezelf als een moderne en betrokken organisatie.
  • Houd er wel rekening mee dat je regie voert. De inhoud moet interessant en de geluidskwaliteit goed zijn.

AI-audio tools

Er zijn drie categorieën van AI-audio tools waarvan Podcast een categorie is. Ik noem hier

  1. AI-tools voor spraak, ook wel text to speech of tekst naar spraak tools genoemd.
  2. AI-tools voor het maken van muziek.
  3. AI-tools voor podcasts.

Podcast en audio zijn een van de vele contentformats. Meer over verschillende contentformats lees je hier.