Midjourney prompts een overzicht
Midjourney is een generatieve AI dienste, gecreëerd en gehost door het in San Francisco gevestigde onafhankelijke onderzoekslab Midjourney, Inc. Het genereert afbeeldingen vanuit natuurlijke taalbeschrijvingen (tekst-to-image), genaamd prompts, vergelijkbaar met OpenAI’s DALL-E en Stability AI’s Stable Diffusion.
Midjourney prompts overzicht
We beginnen met de belangrijkste commando’s /imagine en /describe.
/Imagine
Elke prompt begint met het commando < /imagine >. Een eenvoudige prompt ziet er als volgt uit: /imagine [prompt Roodkapje die mango eet in het bos in de stijl van Van Gogh].
Om een prompt te creëren, typ je /imagine – dat zal een vak openen waar je de inhoud van de prompt intypt. Je moet wachten tot het promptvak opent – de hele regel met /imagine kopiëren en plakken activeert de bot niet.
Upscalen van je afbeelding
Nadat je de prompt hebt getypt, geeft Midjourney vier afbeeldingen. Hieronder zullen er enkele knoppen zijn met U1, U2, U3 en U4 geschreven in de eerste rij en V1, V2, V3 en V4 in de tweede rij. U1 tot en met U4 staat voor de gegenereerde afbeeldingen. De “U” staat voor upscale. Wanneer je daarop klikt krijg je een verbeterde versie van de afbeelding van jouw keuze. Hoewel je de resolutie kunt opschalen, kun je de hoeveelheid dots per inch (DPI) niet wijzigen. Om je DPI aan te passen, kun je elke grafische editor gebruiken (zoals Adobe Photoshop, GIMP, Photopea, enz.) of een online converter gebruiken.
Als je sommige afbeeldingen leuk vindt maar ze wilt aanpassen, klik dan op de V-knop met het respectievelijke nummer. Dat opent de Remix-prompt, waarmee je de prompt kunt aanpassen – bijvoorbeeld, je kunt een element uit de afbeelding halen met de parameter -no of de beeldverhouding wijzigen.
Je afbeelding consistent gebruiken
Als je een afbeelding leuk vindt en deze als stijlreferentie voor toekomstige creaties wilt gebruiken, kun je deze downloaden en toevoegen aan de prompt of het seednummer ervan krijgen. Dit helpt bij het maken van consistente karakters in Midjourney. Klik hiervoor op de knop “Add reaction” aan de rechterkant, klik dan op de envelopknop – als de knop er niet is, typ “envelope” en klik erop. Dat stuurt je een bericht in Discord met de afbeelding en het seednummer. Kopieer vervolgens het seednummer en creëer een andere prompt, door de parameter — seed en het seednummer toe te voegen.
De seed parameter voor meer consistentie
–seed <heel getal tussen 0–4294967295> De Midjourney-bot gebruikt een seednummer om een veld van visueel lawaai, zoals televisieruis, te creëren als startpunt voor het genereren van de initiële afbeeldingsrasters. Seednummers worden willekeurig gegenereerd voor elke afbeelding maar kunnen worden gespecificeerd met de –seed of –sameseed parameter. Het gebruik van hetzelfde seednummer en prompt zal vergelijkbare eindafbeeldingen produceren.
Je afbeelding wijzigen
Als je de afbeelding leuk vindt, maar er toch iets niet goed is – bijvoorbeeld de proporties van een persoon zijn verkeerd, klik dan op Detailed upscale Redo of Remaster, of de icoon met twee ronde pijlen, afhankelijk van de versie van Midjourney die je gebruikt. Deze commando’s zullen de afbeelding opnieuw doen.
/describe
Soms heb je een duidelijk idee van hoe je wilt dat het afbeelding, een resultaat eruitziet, maar is een prompt maken ingewikkeld. Hoeveel je ook parafraseert, de resultaten kunnen anders zijn dan verwacht. Je kunt dan de /describe opdracht gebruiken om een bestaande afbeeldingen te gebruiken die lijkt op het resultaat dat je wilt realiseren.
De opdracht /describe stelt je in staat om een afbeelding te uploaden en vier prompts te genereren op basis van die afbeelding. Gebruik de /describe opdracht met een variatie aan woorden, gebruik synoniemen om te zien of dit tot een door jou gewenst resultaat leidt. Benoem ook de esthetiek, de vorm die je wilt en eventueel de beweging die je wilt zien in de afbeelding
/describe genereert afbeeldingen, maar kan niet worden gebruikt om een geüploade afbeelding exact na te maken. /describe geeft ook dezelfde beeldverhouding van geüploade afbeeldingen terug.
Geavanceerde Midjourney prompts
Meer geavanceerde prompts kunnen een of meer afbeeldings-URL’s, meerdere tekstfrases en een of meer parameters bevatten.
1. Beeldprompt
Afbeeldings-URL’s kunnen aan een prompt worden toegevoegd om de stijl en inhoud van het eindresultaat te beïnvloeden. Afbeeldings-URL’s staan altijd aan het begin van een prompt. Lees meer over Afbeeldingsprompts
2. Tekstprompt
De tekstbeschrijving van welke afbeelding je wilt genereren. Zie hieronder voor informatie en tips over het maken van prompts. Goed geschreven prompts helpen bij het genereren van geweldige afbeeldingen.
3. Parameters
Parameters veranderen hoe een afbeelding wordt gegenereerd. Parameters kunnen aspectverhoudingen, modellen, upscalers en nog veel meer wijzigen. Parameters staan aan het einde van de prompt. Lees meer over Parameters.
Let bij het maken van een Midjourney prompt op de volgende zaken
Woordkeuze
Woordkeuze is belangrijk. Meer specifieke synoniemen werken vaak beter. In plaats van “groot”, probeer “klein”, “enorm”, “reusachtig”, “kolossaal” of “immens”.
Meervoudige Woorden en Collectieve Namen
Meervoudige woorden laten veel aan het toeval over. Probeer specifieke aantallen. “Drie katten” is specifieker dan “katten”. Ook collectieve namen werken goed, zoals “zwerm vogels” in plaats van “vogels”.
Focus op wat je wilt
Het is beter om te beschrijven wat je wilt in plaats van wat je niet wilt. Als je vraagt om een feestje zonder taart, zal je afbeelding waarschijnlijk een taart bevatten. Om ervoor te zorgen dat een object niet in de uiteindelijke afbeelding verschijnt, probeer geavanceerde prompts te gebruiken met de –no parameter.
Lengte en Details van de Prompt
Prompts kunnen eenvoudig zijn. Een enkel woord of emoji werkt prima. Korte prompts vertrouwen echter op Midjourney’s standaardstijl, waardoor het creatief eventuele ongespecificeerde details kan invullen. Neem elk element op dat voor jou belangrijk is in je prompt. Minder details betekent meer variatie maar minder controle.
Context en details
Probeer duidelijk te zijn over eventuele context of details die voor jou belangrijk zijn. Denk aan:
- Onderwerp: persoon, dier, karakter, locatie, object
- Medium: foto, schilderij, illustratie, beeldhouwwerk, schets, wandkleed
- Omgeving: binnen, buiten, op de maan, onderwater, in de stad
- Belichting: zacht, omgevingslicht, bewolkt, neon, studiolampen
- Kleur: levendig, gedempt, fel, monochromatisch, kleurrijk, zwart-wit, pastel
- Sfeer: rustig, kalm, levendig, energiek
- Compositie: portret, close-up, vogelperspectief
Midjourney parameters begrijpen
Parameters zijn optionele commando’s die de afbeelding kunnen wijzigen en je gebruikt ze aan het einde van je prompt. Midjourney accepteert meerdere parameters tegelijkertijd. Indien je dit wilt doen gebruik je een “dubbele streep” (–) gevolgd door de betreffende parameter en instructie. Hieronder een aantal belangrijk Midjourney parameters:
1. Aspect Ratio
—aspect of –ar: Deze parameter wijzigd de aspect ratio van een afbeelding, de breedte/hoogte verhouding. Hiervoor gebruik je hele getallen. gescheiden door een “dubbele punt” (:) De standaarwaarde is 1:1. Wanneer je de verhouding wilt wijzgen in 1.5:1, gebruik je de getallen “150:100”. Een aantal handige ratio’s zijn:
- –ar 1:1 – De standaard en geeft vierkante afbeeldingen
- –ar 3:2 – Landscape formaat; wordt veel gebruikt in fotografie voor print.
- –ar 7:4 – Voor HD-TV en smartphone schermen
- –ar 5:4 – Veel gebruikt voor print.
2. Chaos
— chaos <0–100> Verandert hoe gevarieerd de resultaten zullen zijn. Hogere waarden produceren meer ongebruikelijke en onverwachte generaties.
3. Image Weight
–iw <0–2> Stelt het gewicht van de afbeeldingsprompt in ten opzichte van de tekstgewicht. De standaardwaarde is 1 maar kan ook 0.5, 1.5 of 2 zijn.
4. No
De No-parameter vertelt de Midjourney Bot wat niet in je afbeelding opgenomen moet worden. –no accepteert meerdere woorden gescheiden door komma’s: –no item1, item2, item3, item4. Je kunt ook elementen verwijderen van een afbeelden. Gebruik dan < — geen bomen > om een lanschap te rkijgen zonder bomen.
5. Quality
–quality <.25, .5, or 1> Dit staat voor de hoeveel tijd voor rendering (verwerking) die je wilt besteden. De standaardwaarde is 1. Hogere waarden gebruiken meer GPU-minuten; lagere waarden gebruiken minder.
6. Stijl
–style <raw> Wissel tussen versies van de Midjourney Model Versie 5.1 en 5.2. –style <4a, 4b, of 4c> Wissel tussen versies van de Midjourney Model Versie 4. –style <cute, expressive, original, of scenic> Wissel tussen versies van het Niji Model Versie 5. Gebruik de /tune opdracht om een Style Tuner te creëren en aangepaste stijlcodes te genereren.
Meer weten over Midjourney prompts?
Je hebt nu kennisgemaakt met de belangrijkste Midjourney prompts. Wil je meer weten? Kijk dan hier op Midjourney.