• Wat betekent EEAT in SEO

Wat betekent E-E-A-T

Google E-E-A-T of eenvoudigweg EEAT staat voor Ervaring, Expertise, Gezag en Betrouwbaarheid. E-E-A-T of EEAT is een belangrijk concept in zoekmachineoptimalisatie, omdat het weerspiegelt hoe Google de kwaliteit van je inhoud beoordeelt, met name voor YMYL-onderwerpen (Your Money or Your Life). Dit zijn die onderwerpen, gebieden of domeinen waar verkeerde informatie significante gevolgen kan hebben voor gebruikers, zoals medische informatie, financiële informatie of juridische kwesties.

Hoewel het geen directe rankingfactor is, is hoge EEAT cruciaal om in de zoekresultaten voor YMYL-onderwerpen te verschijnen. EEAT is een onderdeel van Google’s Richtlijnen voor het Beoordelen van Zoekkwaliteit. Laten we elk element eens nader bekijken:

Ervaring

Bij het evalueren van de inhoud houdt Google rekening met het feit dat je ervaring hebt opgedaan uit de eerste hand of (levens)ervaring van de auteur met betrekking tot het onderwerp.

Expertise

Toont de inhoud diepgaand begrip en accurate informatie? Zijn de bronnen geloofwaardig en correct geciteerd? Is de inhoud uitgebreid en actueel?

Gezag

Wordt de maker van de inhoud erkend als autoriteit in hun vakgebied? Zijn er prijzen, affiliaties of erkenningen van andere gezaghebbende bronnen? Heeft de website een goede reputatie en positieve gebruikersrecensies?

Betrouwbaarheid

Lijkt de inhoud eerlijk, onbevooroordeeld en objectief? Is de website transparant over haar eigendom, doel en financiering? Is de inhoud vrij van misleidende claims, spam of manipulatieve tactieken?

Wat is het verschil tussen ervaring en expertise?

Ervaring en expertise zijn termen binnen E-E-A-T of EEAT die vaak door elkaar worden gebruikt, maar een verschillende betekenis hebben. Google geeft hierover het volgende aan:

Ervaring

“Overweeg in hoeverre de maker van de inhoud de noodzakelijke eerste hand of levenservaring heeft voor het onderwerp. Veel soorten pagina’s zijn betrouwbaar en bereiken hun doel goed wanneer ze gemaakt zijn door mensen met veel persoonlijke ervaring. Bijvoorbeeld, wie zou je vertrouwen: een productbeoordeling van iemand die het product persoonlijk heeft gebruikt of een ‘beoordeling’ door iemand die het product niet heeft gebruikt?”

Expertise

“Overweeg in hoeverre de maker van de inhoud de nodige kennis of vaardigheid heeft voor het onderwerp. Verschillende onderwerpen vereisen verschillende niveaus en soorten expertise om betrouwbaar te zijn. Bijvoorbeeld, wie zou je vertrouwen: advies over het opnieuw bedraden van een huis van een bekwame elektricien of van een enthousiast van antieke huizen die geen kennis heeft van elektrische bedrading?”

Kort gezegd is ervaring kennis of vaardigheid opgedaan door het meedoen aan een activiteit of gebeurtenis, terwijl expertise een hoog niveau van vaardigheid of kennis in een bepaald onderwerp of werkveld is.

Waarom is E-E-A-T belangrijk?

E-E-A-T gaat verder dan alleen maar SEO-tactieken. Het gaat om het creëren van een gebruikersgerichte benadering van content die waardevol is voor de ontvangers van je boodschap. Door de E-E-A-T principes te omarmen, ben je beter vindbaar, gebruikers (websiteverkeer) aantrekken en jezelf vestigen als een thoughtleader. Het E-E-A-T principe zorgt daarom voor:

1. Betrouwbare informatie voor gebruikers

Vooral in gevoelige gebieden zoals gezondheid, financiën of juridische kwesties (YMYL) helpt E-E-A-T ervoor te zorgen dat gebruikers betrouwbare informatie tegenkomen. Google geeft prioriteit aan inhoud van sites met erkende expertise waardoor de verspreiding van desinformatie wordt geminimaliseerd.

2. Bevordert besluitvorming

Door betrouwbare bronnen te benoemen, stelt E-E-A-T gebruikers in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van accurate en verifieerbare informatie.

3. Verbeterde ranking

E-E-A-T-content (EEAT) stuurt signalen naar zoekmachines zoals Google dat het waardevol en relevant is. Dit biedt een grote kans om hogere positie in de zoekresultaten te verkrijgen, vooral voor competitieve YMYL-onderwerpen. De verbeterde ranking leidt tot beter organisch bereik en zichtbaarheid, waardoor meer potentiële lezers en klanten worden aangetrokken.

4. Gebruikersbetrokkenheid en merkreputatie

Wanneer gebruikers betrouwbare en informatieve inhoud tegenkomen, zijn ze eerder geneigd om ermee te interacteren door zich bijvoorbeeld te abonneren op de website. Dit bevordert vertrouwen en loyaliteit naar het merk of de maker. E-E-A-T content (EEAT) geeft een positief en professioneel beeld van je merk, en vestigt je als een betrouwbare en gezaghebbende bron binnen je vakgebied.

5. Langetermijn SEO-strategie

Focus op E-E-A-T-principes (EEAT) legt een basis voor duurzame SEO-groei. Je optimaliseert niet alleen voor de korte termijn maar bouwt een reputatie op. Google’s algoritme evolueert continu, maar prioriteit geven aan E-E-A-T is in lijn met de kernwaarde van Google om gebruikers hoogwaardige informatie te bieden. Dat maakt dat je content minder gevoelig is voor negatieve effecten van algoritme-updates.

Bronnen geraadpleegd voor dit artikel: