• AI tools voor data analyse

AI-tools voor data-analyse

Data-analyse en kunstmatige intelligentie zijn krachtige, op zichzelf staande technologieën. Beide bieden voordelen voor bedrijven in eigenlijk elke sectoren. Wanneer je ze met elkaar integreert, wordt de combinatie nog krachtiger en ben je als contentprofessional in staat nieuwe niveaus van inzicht te ontsluiten.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van AI-tools voor data-analyse?

Het gebruik van AI voor data-analyse biedt bedrijven voordelen, waaronder: hogere verwerkingssnelheid, herkenning van complexe patronen, voorspelling van toekomstige trends, automatisering van routinetaken, gepersonaliseerde gebruikerservaring, verlaging van operationele kosten en meer schaalbare gegevensanalyse. Elk van deze voordelen draagt bij aan efficiëntere besluitvorming, verbeterde operationele efficiëntie en de mogelijkheid voor bedrijven om te groeien en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Laten we eens kijken welke AI-tools je voor je data-analyse kunt gebruiken

Lijst met AI-tools voor data-analyse

Tableau

Dit door Salesforce overgenomen analyse platform is een van de populairste platforms voor gegevensvisualisatie en -analyse. Het heeft onlangs twee belangrijke functies geïntroduceerd: Tableau AI en Tableau Pulse. Tableau AI integreert generatieve AI in het hele Tableau-platform om data-analyse te democratiseren en het benutten van inzichten te vereenvoudigen. Omdat Tableau AI is gebouwd op de Einstein Trust Layer, stelt het beheerders in staat om vertrouwde, ethische en open AI-gestuurde ervaringen mogelijk te maken zonder de beveiliging en privacy van gegevens in gevaar te brengen. Tableau Pulse is een vernieuwd en gebouwd op het Tableau-platform. Het voorziet elke medewerker van intelligente, gepersonaliseerde en contextuele inzichten. Tableau Pulse stelt iedereen in je organisatie in staat om data te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden zodat beslissingen beter en sneller kunnen worden gemaakt.

ChatGPT

ChatGPT kan ook een handige analyse assistent zijn. Het kan datasets analyseren, trends identificeren en voorspellende analyses doen om klantgedrag te voorspellen. Je kunt via prompt engineering ChatGPT vragen een analyse te maken van bijvoorbeeld een spreadsheet met data. Let wel op je privacy-instellingen zodat je niet jouw data aan ChatGPT geeft. Je kunt dit in de instellingen wijzigen. Probeer ook, alleen met de betaalde versie van ChatGPT te zoeken naar diverse GPT’s voor data analyse.

Copilot in Excel

Microsoft integreert Copilot in al haar producten. Het betekent dat je gebruik kan maken van je bestaande Microsoft-abonnement. Lees hier op de website van Microsoft de laatste informatie over de integratie met voor jou vertrouwde tools.

Akkio.com

Akkio wordt op de markt gebracht als een AI-assistent voor data. Het is bedoeld voor bureaus en hun klanten. Het is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel dat assisteert bij het doen van voorspellingen, analyse en visualisatie. Gebruikers kunnen rapporten en modellen maken zonder technische vaardigheden, terwijl bedrijfsanalisten het kunnen gebruiken om grafieken te maken en zakelijke uitkomsten sneller te voorspellen.

Qlik

Qlik Sense is een platform voor datavisualisatie en -analyse, ontworpen voor gebruikers van alle vaardigheidsniveaus. Het biedt interactieve dashboards, voorspellende analyses en AI-ondersteunde gegevensvoorbereiding. Gebruikers kunnen hun gegevens verkennen door vragen te stellen en samenwerken met teamgenoten via discussies en notities.


Workshop Contentmaken met AI