• Afbeelding met het logo van AI-Video Tool Synthesia met daarbij de tekst "alles over Syntehsia"

Alles over AI-video tool Synthesia

Synthesia is een Tekst-naar-Video AI-tool die voor zakelijk gebruik erg handig is. Dat komt doordat Synthesia zich vooral richt op het ontwikkelen van video’s met een gegenereerde AI-avatar. Dit zijn kunstmatige of synthetische personen die op mensen lijken. Denk aan opleidings- of howto video’s.

Hoe werkt synthesia?

Je geeft deze mensen een tekst en deze wordt dan uitgesproken door je video avatar. Synthesia voert daarbij een aantal zaken tegelijk uit. Het videoscript dat je invoert, wordt omgezet van tekst naar spraak. De stemgenerator kan zelfs een, accent of dialect krijgen! Vervolgens wordt de audio gesynchroniseerd met de gezichtsuitdrukking en mondbewegingen van een avatar. Tot slot worden de elementen samengevoegd, juist gerangschikt en elke van elke individuele frame wordt een scène gemaakt en de van alle scènes wordt dan een video tot gegenereerd. Dit proces wordt ‘rendering genoemd’.


Workshop Contentmaken met AI

De belangrijkste functies van Synthesia

1. De avatars

De avatarbibliotheek van Synthesia is enorm, met meer dan 160 diverse avatars. Omdat deze avatars de gelijkenis van echte acteurs gebruiken, zijn ze erg realistisch. Voor de juiste avatar type je waar je naar op zoek bent (bijvoorbeeld “een zakenvrouw,” “een trendy jongeman”) en je krijgt een aantal opties zien.

2. Je eigen beeld en stem gebruiken

Synthesia biedt ook de mogelijkheid jezelf en je eigen stem te klonen en die te gebruiken in je video. De kosten hiervan zijn echter hoger dan een jaarabonnement op Synthesia. Je eigen beeld en stem gebruiken wordt dus nogal ontmoedigt.

3. Tekst naar spraak

Synthesia biedt meer dan 120 talen, accenten en stemtonen. Na het toevoegen van je script kun je op elk moment de stem van je avatar wijzigen. Ook kun je de taal wijzigen, maar dit vereist wel je de taal van je script ook wijzigt. Van de beschikbare stemmen zijn korte previews te beluisteren met labels zoals “levendig” of “professioneel”. De kwaliteit van de AI-stemmen varieert per taal. Sommige, met name Engels zijn erg goed, maar sommige talen klinken mechanisch. Zelfs de beste AI-stemmen van Synthesia spreken niet alles perfect uit. Synthesia’s Uitspraakfunctie, waarmee je aangepaste uitspraakinstructies kunt geven, biedt hiervoor echter een oplossing. Het Nederlands is goed te noemen.

4. Gebruiksgemak

Een van de sterke punten van Synthesia is de gebruikersinterface. Het genereren van een AI-video lijkt veel op het samenstellen van een PowerPoint-presentatie. Net als bij andere presentatietools kun je animaties gebruiken om je presentatie dynamischer te maken. Synthesia bevat ook een ingebouwde schermopname functie die handig is voor het maken van productpresentaties en instructievideo’s.

Synthesia heeft ook een samenwerkingsfunctie zodat je collega’s in staat stelt om opmerkingen te geven zodra je video klaar is. Synthesia is niet per se heel snel.

De voor- en nadelen van Synthesia

De belangrijkste voordelen zijn dat Synthesia tijdbesparken werkt en relatief goedkoop is. Het verbetert je efficiency voor het maken van een video aanzienlijk. Je kunt video’s aanpassen en je bent in enkele minuten klaar. De aanpassingsmogelijkheden zijn wel beperkt.

Hoe maak je een video met een avatar met Synthesia?

Hieronder volgt een stap-voor-stapinstructie hoe je Synthesia kunt gebruiken.

Stap 1. Maak een video script

AI-videogeneratoren werken met de tekst-naar-video functie, waarmee je video’s kunt maken door tekst te typen. Je voert eenvoudigweg een tekst in, in de videogenerator. Tip van Synthesia is om geen lange pdf-documenten te uploaden of een blogpost te kopiëren en te plakken. Het is van belang om de tijd te nemen om je tekst goed te beoordelen en om te zetten in een videoscript. Dit lijkt misschien moeilijk, maar het maakt een groot verschil in het proces van videocreatie. Ook voor videoscripts kun je AI gebruiken. 🙂

Stap 2. Selecteer de AI-avatar van jouw keuze

In deze stap kun je een AI-avatar kiezen die als verteller/presentator in je video te fungeert. Je kunt kiezen uit meer dan 160 AI-avatars. Bovendien kun je kiezen waar je de avatar in de video wilt laten verschijnen, hoe groot of klein deze moet zijn.

Uitleg over avatars door Synthesia

Wil je Synthesia niet gebruiken en toch een Avatar maken? Lees dan het artikel: Een Avatar maken met AI.

Stap 3 Plak de tekst en kies een stem

De volgende stap die AI betrekt maakt gebruik van tekst-naar-spraak. Je hoeft alleen je videoscript te kopiëren en in het scriptvak dia voor dia te plakken. Binnen enkele seconden wordt je script omgezet in een AI-voice-over. De taal wordt automatisch geselecteerd op basis van de tekst, maar je kunt deze wijzigen en het juiste accent, dialect, locatie en stemstijl selecteren. De tekst-naar-spraak die Synthesia gebruikt is behoorlijk goed. Mocht je toch merken dat een woord verkeerd wordt uitgesproken kun je de uitspraak laten aanpassen. Dit doe je door pauzes in te lassen of de functie “benadrukken” toe te voegen.

Stap 4. Bewerk de video

Synthesia zorg ervoor dat je enkele dingen kunt toevoegen en wijzigen in je AI-video zonder externe videobewerkingstools te gebruiken. Denk daarbij aan:

  • Afbeeldingen (stock of eigen)
  • Achtergrondvideo’s
  • Schermopnames
  • Achtergrondmuziek
  • Vormen
  • Tekst op het scherm
  • Animaties, overgangen
  • GIF’s, iconen, logo’s

Stap 5. Genereer de video

Je hoeft nu alleen nog maar op de “genereer video” knop te klikken. De video wordt door het algoritme van Synthesia gegenereerd en je kunt je video direct bekijken, delen, downloaden of embedden. En als je hem echt leuk vindt, kun je hem zelfs dupliceren en een videosjabloon van maken!

Simplify your video creation with artificial intelligence

Meer artikelen lezen over AI-video tools?