• AI-video editing tools

AI-video editing tools

Vergeleken met desktop videobewerkingssoftware zijn AI video editing tools geïntegreerd met een website en ze nemen minder opslagruimte en capaciteit van je computer in beslag. Deze online oplossingen hebben als voordeel dat je er op verschillende apparaten mee kunt werken. Online videobewerkingssoftware is niet beter dan videobewerkingssoftware die je op de desktop van een computer werkt. De meeste geavanceerde videobewerkingsfuncties vind je in AI video editing tools. Toch kun je online videobewerkingssoftware vinden met bijna alle functies die je nodig hebt. Bekijk hieronder de lijst van de beste online videobewerkers!

Twee historische momenten uit de AI-video geschiedenis

In 2016 gebruikte IBM Watson zijn algoritmen voor natuurlijke taalverwerking en machine learning om de horrorfilm “Morgan” te analyseren en een trailer te genereren. Het AI-systeem identificeerde sleutelmomenten in de film die zouden zorgen voor meeslepende beelden en stelde vervolgens een geschikte soundtrack en uitsnedes voor om de trailer boeiender te maken. De trailer werd positief ontvangen en toonde het potentieel aan van AI als hulpmiddel bij het maken van trailers.

In de wereld van AI is 2019 vrijwel prehistorisch. Maar in 2019 werd Adobe Sensei al gebruikt om eerdere winnaars van het Sundance Film Festival te analyseren en een korte film te maken die kon worden gebruikt om het festival te promoten. Het AI-systeem dat tegenwoordig de Creative Cloud van Adobe aanstuurt was in staat om gemeenschappelijke thema’s en motieven in de films te identificeren. Deze informatie werd vervolgens gebruikt om een nieuwe, originele korte film te maken die de essentie van het festival vastlegde.


Overzicht van AI video editing tools

Flexclip

FlexClip is een eenvoudige online videomaker ontwikkeld door het Chinese bedrijf PearlMountain. De gebruiksvriendelijke en eenvoudige tools maken professionele videoproductie toegankelijk voor iedereen. Ik zie het een beetje als de ClipDrop van video. Eenvoudige functies om video te bewerken met een paar klikken bij de hand. In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van alle aangeboden functionaliteiten.

Overzicht van de functionaliteiten die de video-bewerkingstool FlexClip biedt.


Workshop Contentmaken met AI

CapCut

Gratis alles-in-een video-editor waarmee iedereen overal alles kan maken. Je kunt sjablonen gebruiken om snel video’s te maken en je krijgt een hele serie tools om je video’s mee te bewerken. Deze tools is geschikt voor videoprofessionals. Met vele bewerkingstools zoals: automatische ondertiteling, automatisch aanpassen van beeldverhoudingen, gratis cloudopslag, videoconverter, video-overgangen en nog veel meer.

Synthesia

Synthesia is een bekend AI-video platform. Met de AI-video generator, dat vooral voor trainingsvideo’s wordt gebruikt, kun je snel en gemakkelijk professionele video’s genereren zonder gebruik van microfoon, camera’s of acteurs. Het editing van video’s hoort daar natuurlijk gewoon. Met Synthesia gebruik je AI om je videoscript rechtstreeks in de video-editor te bewerken. Scenes korter of langer maken, iets herformuleren of de toon veranderen doe je met behulp van eenvoudige tekstaanwijzingen.

GIF van synthesia AI editoring tool

Adobe Creative Cloud Express – Een van de bekendere AI video editing tools

Wil je promotie-, zelfstudie-, verhaal- of educatieve video’s maken? Adobe Express online video editor helpt je om je onbewerkte beelden gratis om te zetten in clips. Je kunt je video’s eenvoudig bewereken en knippen om ongewenste clips te verwijderen. Gebruik het hulpprogramma “Aanpassen” om je video’s te wijzigen. Voeg je clips samen met Adobe Express One-Click gratis videobewerkings-tools en voeg overgangen toe om de flow van je video’s te behouden en verbeter je video met filters. Gebruik de Sync Tool om geluidseffecten en muziek toe te voegen.

Je kunt ook tekst inzetjes maken en lettertypen aanpassen om bijschriften en titels te maken. Je kunt ook je video aanpassen qua snelheid door een time-lapse of slow-motion effect te geven. Adobe Express gratis online videobewerkingsprogramma heeft alles wat je nodig hebt om video’s te maken zonder dat je er ervaring voor nodig hebt. Het werkt in drie stappen;

1. Upload media

Begin een nieuw project door het videotype te selecteren dat je wilt maken of upload je eigen media en begin vanaf nul.

2. Selecteer een sjabloon

Blader door duizenden gratis, volledig aanpasbare videosjablonen in Adobe Express en kies er een die bij je visuele stijl past. Voeg pictogrammen, tekst, afbeeldingen, animaties en meer toe.

3. Doorgaan met bewerken

Knip, trim of splits je video. Voeg een gratis Adobe Stock soundtrack toe aan je project, upload je eigen soundtrack of ga verder met bewerken. Download je nieuw bewerkte video als een MP4-bestand om op te slaan en overal te delen.

Opus Clip

OpusClip is een generatieve AI-videotool die lange video’s met één klik omzet in korte video’s. Opus Clup maakt gebruik van ChatGPT technologie. De AI van OpusClip past clips aan voor verschillende beeldverhoudingen, detecteert sprekers en bewegende objecten en stelt hiermee een video samen die zoveel mogelijk virale elementen in zich heeft. De AI Curation functie identificeert de meest boeiende invalshoeken, haalt hoogtepunten uit verschillende delen van je video en rangschikt ze opnieuw in samenhangende virale korte video’s. Ook maakt de OpusClip AI B-roll en voegt deze contextueel relevante B-roll toe aan je video. Je kunt kiezen tussen royaltyvrije stockbeelden of door AI gegenereerde visuals voor abstracte concepten. Tot slot biedt OpusClip een editor met tekstgebaseerde en tijdlijn-gebaseerde bewerkingsmogelijkheden.

Deepbrain

AI Studios is een AI-video-editor waarmee je eenvoudig en snel video’s kunt maken. Met AI Studios kun je eenvoudig demonstraties, educatieve video’s, How-Tos en marketingvideo’s maken. Het lijkt in die zin erg op Synthesia. Voeg overgangen, muziek, afbeeldingen, vormen en alles wat je nodig hebt toe om moeiteloos een video te maken.

Clipchamp

Dit voorbeeld van alle AI-video editing tools is misschien wel de ster van dit artikel. Een echte videobewerkingstool met letterlijk tientallen functies. Wat heel fijn is dat elke functie ondersteund wordt met een YouTube-video met heldere uitleg. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder:

Handig om te weten

Vanaf 18 maart 2024 verplicht YouTube dat videomakers video’s labelen die AI-gegenereerd of synthetisch materiaal bevatten dat kan worden aangezien voor echte mensen, plaatsen of gebeurtenissen. YouTube heeft dit beleid ingevoerd om de transparantie te vergroten en verwarring of verkeerde informatie onder kijkers te voorkomen, in het licht van de snelle ontwikkeling en verspreiding van generatieve AI-tools.

Meer artikelen lezen over AI-video tools?