• AI tools voor tekst naar spraak

AI-tools voor tekst naar spraak

Tekst-naar-spraak of text to speech is een soort ondersteunende technologie die digitale tekst hardop voorleest. Het wordt ook wel “voorlees”-technologie genoemd. Een instrument kan door middel van het invoeren van tekst deze tekst omzetten naar het gesproken woord. Handig voor bijvoorbeeld het maken van educatieve video’s of voice overs.

AI-audio tools

Er zijn drie categorieën van AI-audio-tools;

 1. AI-tools voor spraak, ook wel text to speech of tekst naar spraak tools genoemd.
 2. AI-tools voor het maken van muziek
 3. AI-tools voor podcasts.

In dit artikel gaan we in op AI-tools voor tekst naar spraak.

Wanneer gebruik je AI-stemgeneratie?

Het gebruiken van AI-stemgeneratoren is vooral de mogelijkheid om snel en tegen relatief lage kosten audiocontent te maken, zoals voice-overs of educatieve content. De meeste AI-tools voor stemmen hebben diverse stemmen die je kunt kiezen, inclusief taal en accenten. Maar het komt ook voor dat je je eigen stem kunt uploaden en kunt gebruiken.

Supermarktketen Aldi introduceerde een stemgestuurde AI.

De digitale stem vervangt de stem van acteur Diederig Ebbinge en is gemaakt uit de authentieke stemgeluiden van 10 echte Aldi-medewerkers. Het verlaagt de kosten aanzienlijk en verhoogt de flexibiliteit. Hierover is ophef ontstaan. Lees er hier meer over.

AI-tools voor tekst naar spraak

TTS-maker

Deze gratis tekst naar spraak biedt verbluffende resultaten en is eenvoudig in het gebruik.

 1. Voer de tekst in die moet worden omgezet in spraak, de gratis limiet is 20000 tekens per week, sommige stemmen ondersteunen onbeperkt gratis gebruik.
 2. Selecteer taal en voorkeursstemstijl, elke taal heeft meerdere stemstijlen.
 3. Klik op de knop “Converteren naar spraak” om te beginnen met het converteren van de tekst naar spraak, wat enkele minuten kan duren, langere teksten duren langer. Om de spreeksnelheid en het volume aan te passen, kunt u op de knop “Meer instellingen” klikken.
 4. Luisteren en downloaden – Nadat de tekst is omgezet in spraak, kunt u online luisteren of het audiobestand downloaden.

Luister maar even naar de hierboven in TTS ingevoerde tekst.

ElevenLabs

Met deze Audio AI-tool kun je gratis online tekst-naar-spraak genereren met een AI-stemgenerator. De belangrijkste belofte is dat je de stemmen niet van menselijke stemmen kunt onderscheiden. Je kunt natuurlijke AI-stemmen in elke taal, waaronder in het Nederlands, maken en is ontwikkeld voor videomakers, ontwikkelaars en bedrijven.

Adobe Audition

Met Adobe Auditon kun je tekst genereren door je tekst te plakken of typen en daarmee een realistische voice-over of verhaallijn genereren. Deze functie zit in het besturingssysteem zodat je stemmen kunt maken voor video’s, games en audioproducties.

PlayHT

PlayHT’s AI Voice Generator zet tekst direct om in natuurlijk klinkende menselijke stemuitvoeringen. Ze kunnen dit in elke taal en met elk accent. Wil je je audio een persoonlijk tintje geven dan kun met deze Audio-AI tool zelfs je stem klonen. Perfect voor contentmakers, podcasters en bedrijven die hun audioprojecten een consistente uitstraling willen geven.

Murf.AI

Murf is een geavanceerde tekst-naar-spraak tool, ontworpen voor professionele toepassingen zoals video voice-overs. Murf heeft AI-stemmen van hoge kwaliteit. Deze tool voldoet aan de eisen van contentprofessinals die authenticiteit en helderheid in voice-overs belangrijk vinden. Een aantal kenmerken zijn:

 • AI-stemmen van hoge kwaliteit.
 • Integratie met videobewerkingstools.
 • Stembewerkingsmogelijkheden.
 • Meertalige ondersteuning.
 • Samenwerkingstools voor teamprojecten.

Listnr.ai

Met Listnr’s generatieve AI-engine kun je voice-overs maken met 1000+ verschillende stemmen in meer dan 142 talen, inclusief een kloon van je eigen stem. Opties zijn van tekst naar spraak, het clonen van je stem en van tekst naar video.

Speechify

Als je op zoek bent naar een uitzonderlijke tekst-naar-spraak app die overweg kan met meerdere tekstformaten, dan moet je Speechify proberen. Van artikelen tot webpagina’s, van TXT tot PDF-bestanden, Speechify’s tekst-naar-spraak app en browserextensie vereenvoudigt het omzetten van tekst naar audio. Speechify wordt geleverd met een breed scala aan aanpasbare functies en biedt ook HD-stemmen. Daarnaast biedt Speechify vertaling in meer dan 60 talen

Leuk om te weten

Dit artikel gaat over tekst naar spraak. Maar van spraak naar tekst is ook mogelijk. Lees er meer over in dit artikel.


Content-maken-met-AI-workshop aanvragen