• Lijst met AI-tools voor SEO

DE lijst met AI-tools voor je SEO

Geschatte leestijd: 8 minuten

In de wereld van AI wordt tegenwoordig gesproken over het einde van de SEO-bureaus. Daarin geloof ik niet, maar wel in het idee dat AI je kan helpen om samen met je bureau betere analyses te maken. Je gebruikt AI in je SEO-strategie natuurlijk om tijd te besparen, je creativiteit te stimuleren en uiteraard je Click Through Rate (CTR) van je content te verbeteren. Veel AI-tools automatiseren backlinktracking, trefwoordenonderzoek, maar ook concurrentieanalyse, websiteoptimalisatie en het analyseren van mogelijke SEO-kansen voor je bedrijf.

Hieronder tref je een lijst met SEO-tools die gebruikmaken van AI.

Yoast Premium

Sinds versie Yoast SEO 21.0 maakt Yoast gebruik van generatieve AI om eenvoudige, aantrekkelijke, en creatieve SEO-geoptimaliseerde titels en metabeschrijvingen te maken. Door contentcreatie en SEO-optimalisatie te integreren in een de bestaande, toch al gemakkelijke workflow toe te passen, bespaar je best veel tijd. Je vraagt in de workflow om titels of metabeschrijvingen te genereren door één druk op de knop. De inhoud van je artikel wordt geanalyseerd en de AI gebruikt dit om een lijst van vijf met aantrekkelijke en SEO-vriendelijke titels of metabeschrijvingen te genereren die aansluiten bij je content.
Ze staan in de context van een Google SERP-resultaat. Je kunt meteen zien hoe het eruit zou kunnen zien in de zoekresultaten. Vervolgens klik je eenvoudigweg een suggestie aan die je goed vindt en alle velden worden automatisch ingevuld. Ben je niet tevreden dan kun je telkens opnieuw vijf nieuwe suggesties voor titels en metabeschrijvingen.


Workshop Contentmaken met AI

SurferAI

Andere tools bieden óf AI-schrijven óf SEO-optimalisatie. Surfer AI combineert beide n één enkele gebruikersinterface. Surfer AI is een mix van diverse generatieve AI-modellen, aangedreven door het eigen Surfer AI-algoritme dat is gemaakt en ontwikkeld voor SEO- en marketingexperts, door SEO- en marketingexperts. Het onderzoekt, genereert en optimaliseert artikelen op basis van gekozen keywords, SERP’s en het type gekozen template, om ervoor te zorgen dat het artikel beantwoordt aan de zoekintentie van de gebruiker.

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om jouw artikel te personaliseren en klaar om jouw E-E-A-T score te boosten. Zodra je artikel gegenereerd is, kun je het editing- en proeflees proces versnellen met een AI-assistent. Je markeert het gedeelte van de tekst dat je wil veranderen en vertelt wat er moet gebeuren. 

GetGenie.ai

Zet de SEO-modus aan en maak je content vanaf dag één SERP-klaar! Niet alleen content, de door AI aangedreven SEO-functies van GetGenie die direct beschikbaar zijn in je WordPress-dashboard, helpen je met je SEO-optimalisatie naar een hoger niveau tillen! GetGenie heeft de volgende functionaliteiten:

Zoekwoordenonderzoek: GetGenie heeft een blogwizard-sjabloon met een optie voor zoekwoordonderzoek. Hiervoor schakel je het zoekwoord in de SEO-modus in. Klik vervolgens op de knop “Analyseer Zoekwoord” en alle noodzakelijke gegevens worden gegenereerd.

Zoekvolume en Google trend data: Het onderzoeken en leren over Googletrends voor elk onderwerp is nogal tijdrovend, maar wel noodzakelijk voor ranking in zoekmachines. Daarom heeft GetGenie een functie voor het vinden van Google Trends. Dit geeft niet alleen richting aan je content maar helpt ook om goed converterende content te maken.

Concurrentieanalyse: Net als bij zoekwoordonderzoek, helpt GetGenie ook bij het uitvoeren van concurrentieanalyse. AI SEO-tools laten je concurrentieanalyse uitvoeren en verzamelen alle gegevens op één plek. Dit helpt je om de beste content te schrijven door alle gegevens van de concurrentieanalyse te implementeren.

Contentscore: De contentscore helpt bij ranking op zoekmachines. We schreven dit artikel over AI en je contentscore, waarin GetGenie al staat vermeld. Dit helpt je om je content te optimaliseren voor de zoekmachines. Het zorgt voor suggesties voor betere optimalisatie op basis van de Google rankingfactoren. Deze score wordt weergegeven in de koptekstsectie zodat je de scores gemakkelijk kunt controleren. Bovendien kun je de gedetailleerde verbetersuggesties bekijken door op de scores te klikken.

Directe vergelijking: GetGenie noemt dit Head-to-head vergelijking en deze functie helpt je met het vinden van alle ranking zoekwoorden van je concurrenten en hun posities over een specifiek onderwerp op één plek. Daarom hoef je geen tijd te investeren in de analyse van gegevens van concurrenten. Als je de gegevens van concurrenten grafisch wilt bekijken en vergelijken, heeft GetGenie hier ook een optie voor. Je vergelijkt dan verschillende metrics zoals aantal woorden, koppen, afbeeldingen, interne links en externe links.

Clearscope.ai

Clearscope is een AI-gebaseerd SEO-platform dat het schrijven van content stroomlijnt en de relevantie en volledigheid verhoogt op basis van realtime gegevens van Google. Optimaliseer je content met bruikbare aanbevelingen en volg prestaties over tijd om je SEO-strategie te verbeteren. De belangrijkste functies zijn:

 • Zoekwoorden en onderwerpen ontdekken.
 • Integreer met populaire platformen zoals Google Docs en WordPress voor workflows.
 • Leer van de best scorende pagina’s en optimaliseer je content voor SEO.

Clearscope suggereert ook semantisch gerelateerde termen voor het zoekwoord om de content uit te breiden. Hierdoor kan de tool hiaten in de content identificeren en aanvullende alinea’s of secties voorstellen. Daarnaast krijg je suggesties voor structurele verbeteringen aan de content, zoals het toevoegen van H1- en H2-tags.

Jasper.ai

Jasper is een hele goede SEO-copiloot met veel bruikbare functies:

 1. Keyword Optimalisatie: Jasper helpt om je zoekwoorden op een natuurlijke en effectieve manier in je content te verwerken. Het begrijpt de context van je content, zodat de zoekwoorden op een manier worden gebruikt die logisch is en waarde toevoegt voor de lezer.
 2. Campagneversnelling: Projectmanagement en coördinatie bespaart tijd en biedt een overzicht van taken, automatiseert samenvattingen van feedback en maakt content verbeteringen mogelijk binnen het platform.
 3. Contentcreatie: Jasper kan snel hoogwaardige, SEO-vriendelijke content genereren. Of je nu blogposts, productbeschrijvingen of socialmediaposts nodig hebt, Jasper kan content creëren die is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
 4. Meta Beschrijvingen en Titel Tags: Dit zijn cruciale elementen van SEO, en Jasper helpt je om overtuigende meta beschrijvingen en titel tags te schrijven die je zoekwoorden bevatten. Lees ook over hoe AI-tools voor alt-tekst nuttig kunnen zijn.
 5. Schaalvergroting van Contentproductie: Met Jasper kun je je contentproductie opschalen zonder de kwaliteit in gevaar te brengen. Dit is voordelig voor SEO, aangezien het regelmatig produceren van kwalitatieve content je zoekmachinerankingen kan verbeteren.
 6. Analytics: Monitor de prestaties van je content op verschillende KPI’s direct op het platform.

Semrush

Semrush is een alles-in-één tool voor het verbeteren van online zichtbaarheid en het ontdekken van marketinginzichten. Semrush-tools en rapporten helpen marketeers met SEO, PPC, SMM, Keyword Research, concurrentieonderzoek, pr, contentmarketing, marketing inzichten en campagne management. Semrush staat bekend om zijn uitgebreide arsenaal aan SEO-tools, Semrush gebruikt AI om:

 • inzicht te geven in keywords en trends
 • content ideeën te genereren
 • on-page elementen te optimaliseren
 • backlinks te analyseren
 • aanbevelingen te doen om je pagerank te verbeteren

Quattr.com

Quattr is gevestigd in Palo Alto, Californië, VS. en richt zich op het transformeren van website optimalisatie met AI. Quattr realiseert zicht dat het verkeer van zoekmachines verandert en vertelt je wat je vervolgens moet doen om het sneller te laten groeien. Ze brengen de websitegegevens van een merk samen en beoordelen de digitale aanwezigheid in real-time met behulp van taalmodellen zoals chatGPT.

ChatGPT, Gemini en Copilot

De chatbot van jouw keuze kan je helpen met het genereren van zoekwoorden of longtail zoekwoorden. Je kunt je niche, product of dienst specificeren zodat de chatbot daaraan gerelateerde zoekwoorden kan voorstellen. Maak een prompt en vraag: “Ik zoek naar zoekwoorden in [jouw niche/industrie]. Kun je enkele opties voor zoekwoorden voor me voorstellen?”

Bronnen gebruikt voor dit artikel

Mis je een AI SEO tool?

Ontbreekt een AI SEO-tool? Nieuwe tools worden in dit marktsegment dagelijks op de markt gebracht. Heb je goeie ervaringen met een SEO-tool die AI op een goede, integere manier gebruikt? Laat het weten in de comments!

Meer AI-tools voor je content marketing strategie

Dit artikel heeft betrekking op hoe Search Engine Optimalisatie (SEO) je content marketingstrategie kan helpen en hoe AI je hierbij kan ondersteunt Benieuwd hoe AI je kan helpen met andere content marketingstrategieën? Klik hieronder op een artikel.

 1. AI-tools om te adverteren
 2. Gebruik AI-tools voor je SEO, een overzicht
 3. AI-tools voor storytelling
 4. Influencer marketing en AI-tools
 5. Inbound marketing en automatisering
 6. Functionele (UX) content
 7. Product informatie
 8. User Generated Content