• Consistente personage creëren met AI

Een consistent personage maken met AI

Een consistent personage creëren met AI is een van de grootste uitdagingen voor Generative AI. Midjourney, de afbeeldingen maker, lijkt als eerste in de wereld het maken van een consistent personage onder de knie te krijgen. Het geeft aan dat alle AI-instrumenten in de toekomst in staat zullen zijn om een consistentie te creëren waarmee we onze personages, objecten en stijlen kunnen definiëren/genereren. Maar nog niet elk instrument is zover. Dit artikel verwijst daarom naar bronnen waarin mensen kennis delen over hoe je een consistent personage creëert met AI.

Protips om een consistent personage ontwikkelen

De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Darcy Patterson, docent en blogger, schreef een interessant blog waarin ze aangeeft hoe je vanuit storytelling een consistent personage ontwikkelt. De tips die ze geeft maken je bewust van de wijze waarop je een prompt kunt opbouwen ten behoeve van je consistente personages.

1. Creëer een Bijbel voor je personage

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar zorg dat je één bestand hebt die kenmerken van je personage opsommen. Denk daarbij aan zaken als, linkshandig, blauwe ogen, scheve glimlach naar rechts, pukkel op de rechterwang, houdt van flanellen lakens, heeft een armband met een kruis om de rechterpols, draagt een ketting met een medaillon, gaatje in het rechteroor, enzovoort. Kleine details zullen aan je aandacht kunnen ontsnappen.

2. Maak aparte dialoogbestanden voor elk personage

Meer dan iets anders moet de dialoog van een personage consistent klinken (tenzij, natuurlijk, je het gebruikt om karakterveranderingen aan te duiden). Door aparte bestanden te maken, lees je direct wat een personage zegt om deze te kunnen bewerken. De tekst kun je dan vervolgens terugzetten in je verhaal.

3. Herlees een dialoogbestand en details van je karakter

Als er lange periodes zijn tussen het schrijven en het bewerken van je verhaal, zorg er dan voor dat je de voorgaande secties herleest. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is makkelijk te verwaarlozen. Het helpt je continue scherp te zijn op consistentie in je personage.

4. Leef je een dag in met een personage

Denk een dag na alsof je het personage bent. Wat zou je personage denken? Wat zou je personage doen? Voel de wereld waarover je content maakt om je heen. Leef je in, in de levensvisie van je personage. Ga dan terug, herlees je content en pas het aan waar je denkt dat dit nodig is.

5. Schrijf een overlijdensbericht van je personage

Het is een andere manier om te focussen op de belangrijkste karaktertrekken, dromen, hoop, doelen. Wat HEEFT je personage bereikt tijdens hun leven? Ga dan terug en zorg ervoor dat je personage min of meer consistent naar dat doel toe werkt.

Meer weten over het maken van content met artificial intelligence? Doe een workshop!


Workshop Contentmaken met AI

Artikelen en blogs over het creëren van een consistent personage met AI

Een consistent personage creëren via ChatGPT

In de ChatGPT marktplaats zijn diverse “consistente personage’ GPT’s beschikbaar:

Consistentie in Midjourney

Midjourney heeft als eerste in het AI-werkveld de code van een consistent personage gekraakt. Vanaf versie zes (V6) kun je automatisch met Midjourney een consistent personage maken. Wanneer je eigen afbeeldingen upload werkt het (nog) minder goed dan wanneer je een karakter genereert met Midjourney. Maar de resultaten zijn verbluffend goed.

Consistentie in Leonardo

Een consistent personage maken in Stable Diffussion