• AI-tools voor het maken van afbeeldingen (text-to-image)

AI-tools om beelden te genereren

In de wereld van contentcreatie is het beeld dominant. Immers een beeld zegt meer dan duizend woorden. AI zet de wereld van het beeld letterlijk op z’n kop. Met de juiste prompt is iedereen een kunstenaar, fotograaf of tekenaar. AI is een serieus hulpmiddel geworden voor creatieve processen waaronder het maken van beelden. Hieronder een lijst met tools om met AI afbeeldingen te genereren, in alfabetische volgorde

Lijst van AI-tools om afbeeldingen te genereren

Clipdrop

Clipdrop maakt gebruik van de kracht van geavanceerde AI-algoritmen van Stabel Diffusion om een heel veel beeldbewerkingsinstrument te leveren, waaronder beeldgeneratie. Van het verwijderen van achtergronden tot het opschonen van objecten.

Copilot designer

Microsoft Copilot is een chatbot ontwikkeld door Microsoft en gelanceerd op 7 februari 2023. mage Creator is een product waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen genereren met DALL·E 3. Op basis van een tekstprompt genereert onze AI een set afbeeldingen die overeenkomen met die prompt.

AI beelden genereren met DALL-E

OpenAI, de uitvinder van de bekende tekstgenerator ChatGPT heeft ook een beeldgenerator genaamd DALL-E. Het model kan beelden maken op basis van een tekstprompt. Je beschrijft gewoon welk beeld je wilt maken en het wordt voor je gegenereerd.

Dreamstudio

DreamStudio is een AI-platform waarmee iedereen eenvoudig afbeeldingen kan genereren, bewerken en wijzigen via tekstaanwijzingen. Het maakt gebruik van de opensource Stable Diffusion-modellen om afbeeldingen te maken in elke denkbare stijl. Dreamstudio heeft vele functionaliteiten zoals

  • AI afbeeldingen genereren – Maak kunst, foto’s en illustraties in elke stijl met tekstaanwijzingen
  • Afbeeldingen bewerken – Afbeeldingen naadloos bewerken door elementen toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen.
  • Inpainting & Outpainting – Vervang of voeg nieuwe elementen toe in afbeeldingen met inpainting en outpainting
  • Variaties – Genereer tegelijkertijd meerdere creatieve variaties van een afbeelding
  • Upscalen – De resolutie en kwaliteit van afbeeldingen verbeteren met upscalen
  • Lagen – Werken met lagen voor meer geavanceerde workflows voor het bewerken van afbeeldingen
  • Stijlen – Verschillende artistieke stijlen toepassen op afbeeldingen
  • Geschiedenis – In het verleden gemaakte afbeeldingen bekijken en herhalen
  • Canvas – Niet te verwarren met Canva :-), het is een virtuele werkruimte om afbeeldingen te visualiseren en te creëren

Firefly (Adobe)

Om AI beelden te genereren gebruik je eenvoudige tekstopdrachten om resultaten van de hoge kwaliteit te krijgen, afbeeldingen, teksteffecten en kleurenpaletten. Met eenvoudige tekstopdrachten in meer dan 100 talen kun je afbeeldingen genereren, objecten toevoegen of verwijderen, tekst transformeren. Maak nieuwe content op basis van referentieafbeeldingen. Bij je Creative Cloud-lidmaatschap krijg je credits voor genereren via Firefly.

Gemini

Google Gemini is een chatbot of vraagbaak die in gewonemensentaal antwoord geeft op je vraag. Hiermee kun je dus ook AI beelden genereren. Het antwoord wordt gegeven in tekst die de chatbot zelf genereert. De chatbot begrijpt jouw input die je ingeeft door middel van een zogenaamde prompt, een vraag die je stelt zoals je Google Search ook een vraag stelt. De output is echter anders. De Gemini chatbot geeft antwoord door een mens geschreven is. Het voelt dus heel natuurlijk aan. Je kunt Gemini dus gebruiken om content te maken, programmeercode te schrijven of om rekenkundige problemen op te lossen. Lees hier meer over hoe je kunstmatige intelligentie gebruikt om content te maken.

Gemini is multimodaal. Wat betekent dat het een AI systeem is die is ontworpen om informatie uit meerdere gegevensbronnen of gegevenstypen tegelijk te verwerken en te begrijpen. Google Gemini bestaat uit een familie, of aan elkaar gerelateerde AI-modellen, net als GPT van OpenAI. Het grote verschil: hoewel Gemini tekst kan begrijpen en genereren zoals andere LLM’s, kan het ook van nature andere soorten informatie begrijpen, bewerken en combineren, zoals afbeeldingen, audio, video’s en code. Je kunt het bijvoorbeeld een vraag geven als “wat gebeurt er in deze afbeelding?” en een afbeelding toevoegen, en het zal de afbeelding beschrijven en reageren op verdere vragen om meer complexe informatie.

Leonardo.AI

Het is online tool die kunstmatige intelligentie gebruikt om afbeeldingen en video’s te genereren op basis van tekstuele beschrijvingen. Met een eenvoudige en natuurlijke taal kun je alles creëren, van realistische landschappen tot personages, objecten en surrealistische scènes. Onlangs bracht Leonardo een tool uit met de naam Image2Motion, waarmee je in een paar stappen afbeeldingen kunt laten bewegen.
Get genereert geen volledige film, maar het kan gemakkelijk een korte video maken van je gegenereerde afbeelding.

AI beelden genereren met Midjourney

Dit instrument is een van de meest geavanceerde beeldgeneratie tools. Midjourney heeft echter wel een aparte gebruiksaanwijzing. Zo kun je alleen maar abonnee worden en werken met Midjourney wanneer je een account hebt op het sociale netwerk Discord. Hoewel je met Midjourney mooi beeldmateriaal maakt, is Midjourney geen editor. Je kunt er kortom geen beelden mee bewerken.

Ideogram

Een ideogram is een symbool waarvan de betekenis bepaald wordt met behulp van het door het ideogram afgebeelde voorwerp. Sinds lancering in betá van Ideogram in september 2023 hebben meer dan 7 miljoen makers meer dan 600 miljoen afbeeldingen gegenereerd. Ideogram is een van de makkelijkste tools om afbeeldingen mee te genereren. Het maakt mega realistische foto’s bijvoorbeeld. Zie hier voorbeeld dat ik gemaakt heb hieronder van Roodkapje.

De foto toont een foto realistische afbeelding van Roodkapje. De achtrond is een donker bos. In het midden staat Roodkapje afgebeeld. De foto bevat twee rode balken. 1 met de tool Ideogram daarin vermeld. 2 de gebruikte prompt. Little red riding hood.

Ideogram bevat ook een handige functie genaamd Describe om geüploade foto’s een goede beschrijving te geven. Handig dus als Alt-tekst generator. Je hebt wel een abonnement nodig om deze functie te gebruiken.

Stable Diffusion XL – SDXL om AI beelden te genereren

Stable Diffusion XL (SDXL) kan ook AI beelden genereren. Realistische gezichten, leesbare tekst binnen de afbeeldingen en een betere beeldcompositie. Aangestuurd met korte en eenvoudige prompts. Net als zijn voorgangers kan SDXL-beeldvariaties genereren. Dat doe je met behulp van prompts van beeld naar beeld en inpainting. Dit betekent het opnieuw verbeelden van de geselecteerde delen van een beeld. Outpainting kan ook, dat betekent het maken van nieuwe beelddelen die buiten de randen van het beeld liggen.

Stable Diffusion XL is momenteel beschikbaar via DreamStudio en andere apps voor het genereren van afbeeldingen, zoals NightCafe Studio en ClipDrop. Het model Stable Diffusion XL kan worden gedownload bij HuggingFace.

Stabel diffusion werkt ook aan een video variant.