• AI tools voor beelddetectie. De foto laat een man zien met een vergrootglas. De man ziet eruit als sherlock holmes.

AI-beelddetectie: Wat is echt en wat niet?

Vraag je jezelf wel eens af of een afbeelding echt is? Ik ook! Wanneer het te perfect is en door AI gegenereerd, dan komt de geloofwaardigheid van je merk in het geding. Met AI-beelddetectie software ben je in staat afbeeldingen te analyseren. Daarbij kun je bijvoorbeeld vaststellen of mensen in de afbeelding “echt” zijn of dat ze gemaakt zijn door AI. Veelal kun je detecteren met welk instrument de afbeelding is gemaakt.

Maar ook voor je bedrijfsproces is AI-beelddetectie nuttig. Stel je voor: je bent een verzekeringsmaatschappij die fraude wil detecteren. Of je werkt in de beveiliging en wilt iemands identificatie identificeren. Als consument wil je weten of iets echt is en geen deepfake wanneer e iets op een marktplaats wilt kopen of aan het daten bent. Nieuwsorganisaties willen fake nieuwsberichten van echte berichten kunnen onderscheiden. Kortom, er zijn vele situaties waarin je wilt weten of iets “echt” is.


Workshop Contentmaken met AI

Tot slot denk ik dat het van belang is om toekomstige generaties inzicht te geven in hoe AI-detectie werkt en hen te leren om echt van fake te onderscheiden. Want, het moet gezegd worden, de mogelijkheden om met AI beelden te genereren kunnen ook voor doeleinden worden gebruikt die het daglicht niet kunnen verdragen.

Laten we eens kijken naar AI-beelddetectie software:

AI Or Not

Dit instrument biedt de mogelijkheden om snel een beeld te detecteren. Maar Optic AI or Not werkt ook aan videodetectie, audiodetectie en stemdetectie. Je kunt tot 10 AI-beelden gratis checken.

Content at Scale

Dit instrument biedt een eenvoudig AI-beelddetectie aan op de homepage. Je upload de foto en geeft je feedback of de afbeelding door AI is gegenereerd of niet. 

Illuminarty 

Naast afbeeldingen kan Illuminarty ook AI-teksten detecteren. Na het uploaden van je afbeeldingen bieden ze een analyse van de resultaten en geven aan of een afbeelding door een mens of een AI-instrument is gemaakt zoals Dalle-E, Midjourney of Stabeldiffusion.

Huggingface 

Huggingface is een beetje een technische tool en biedt een heel eenvoudige beelddetectie optie aan. Achter Hugging Face zit echter een grote community die inzicht biedt in de technologische mogelijkheden van beelddetectie. Want, zo stellen zijn in een blogartikel: Hoe ga je om met AI gegenereerde kunst? Kunstzinnige afbeelding die mensen vertegenwoordigen zijn natuurlijk niet echt maar lijken wel echt. Hoe gaan we in de toekomst daarmee om?

V7 Deepfake Detector 

V7 is een onderneming die met behulp van AI je database helpt om beelden te labelen. Onlangs hebben zij ook een deepfake detector ontwikkelt. V7 is een organisatie die vooral voor grote multinationals werkt.