• AI-audio tools lijst

AI-Audio tools, zuurstof voor je klanten

Audio-AI tools zijn er in verschillende soorten. Audio is immers een breed begrip. Er zijn instrumenten waarmee je muziek kunt maken, podcasts of beide. Dit artikel legt de nadruk op AI-audio tools die voor bedrijfsmatige doeleinden wordt gebruikt, vooral het maken van podcasts en tekst naar spraak.

AI-audio tools

Er zijn drie categorieën van AI-audio-tools;

  1. AI-tools voor spraak, ook wel text to speech of tekst naar spraak tools genoemd.
  2. AI-tools voor het maken van muziek
  3. AI-tools voor podcasts.

In dit artikel behandelen we de aspecten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een AI-instrument van jou keuze.

AI-tekst-naar-spraak tools

Tekst naar spraak of Text-to-Speech (TTS) betekent dat natuurlijk klinkende spraak wordt gegenereerd op basis van tekstinput. TTS-modellen bestaan enkelvormig, het genereert spraak, maar er bestaan ook TTS-modellen die meerdere sprekers en meerdere talen aankunnen. De toepassingsgebieden van tekst naar spraak modellen zijn voornamelijk:

1. Spraakassistenten

Spraakassistenten worden gebruikt om slimme apparaten te maken. Denk daarbij aan Apple Siri of Google Assistent, maar ook in de zorg worden spraakassistenten ingezet.

2. Omroepsystemen

TTS-modellen worden veel gebruikt in omroepsystemen van luchthavens en openbaar vervoer om de aankondiging van een gegeven tekst om te zetten in spraak. De Nederlandse Spoorwegen doen dit al.

3. Content maken!

Tot slot worden TTS-modellen gebruikt voor het maken of verrijken van content. Denk daarbij aan toepassingen zoals het maken van educatieve video’s of voice overs. Ga hier naar het overzichtsartikel met tools voor tekst naar spraak

AI-Audio tools voor het maken van muziek

AI wordt ook ingezet voor het maken van muziek. Onlangs heeft Canva een feature uitgebracht in de software die tunes kan maken. Canva richt zich op contentmakers, maar er zijn ook AI-instrumenten die zich richten op meer artistieke muziek, zeg maar het componeren van muziek. Sounddraw en Aiva zijn hiervan voorbeelden.

AI-Audio tools voor het maken van podcasts

Sinds december 2022, met de komst van ChatGPT is er ware explosie geweest van AI-Audio tools voor podcasters. Er is nu zoveel keuze dat je bijna een podcast keuzehulp nodig hebt om een juiste keuze te maken. Podcast tools bieden je een helpende hand bij het werk en de taken in je workflow bij het maken van een podcast. Zo houdt je meer tijd en energie over voor de creatie van je podcast. Lees daarom het artikel over AI-podcast tools waarbij je een lijst met betrouwbare podcastsoftware aantreft.Ken jij AI-audio tools

Gebruik jij een AI-audio tool die het verdient om vermeld te worden? Laat het weten in de comments!